AFIR: Investiţii de un miliard de euro în exploataţii agricole cu bani din PNDR. Cât costă să construiești o fermă de bovine

AFIR: Investiţii de un miliard de euro în exploataţii agricole cu bani din PNDR. Cât costă să construiești o fermă de bovine
Publicat: 20/05/2021, 13:17
Actualizat: 20/05/2021, 13:20

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finanţat prin submăsura dedicată „Investiţiilor în exploataţii agricole” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) proiectele a 1.967 de fermieri, valoarea contractelor încheiate fiind de un miliard de euro, din care au fost plătiți, până în prezent, 650 milioane de euro.

Fermierii au putut realiza pe bani europeni prin intermediul submăsurii 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole  din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (2014 – 2020) construcţii destinate activităţii productive,  căi de acces în fermă, irigaţii şi racordarea exploataţiei la utilităţi, modernizarea şi dotarea fermei cu maşini, utilaje şi echipamente noi. De asemenea, finanţarea proiectelor a asigurat construirea, amenajarea şi dotarea spaţiilor de desfacere şi comercializare, precum şi alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanţ alimentar integrat, se arată într-n comunicat al AFIR.

Exemplu de fermă pe bani europeni

O parte importantă din sumele alocate de AFIR a mers către zootehnie. Un astfel de exemplu de proiect, aflat în curs de implementare, este ferma realizată de Andreea Strejuţ, administrator al societăţii Androangus din Cârţişoara, judeţul Sibiu.

În august 2016, Androangus a depus la AFIR o Cerere de Finanţare nerambursabilă pentru a accesa fonduri prin submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole din PNDR 2020. Proiectul propus spre finanţare a vizat construirea  unei ferme de bovine de carne, dotată cu toate facilităţile specifice unui flux tehnologic complet.

Obiectul de activitate al Androangus este creşterea bovinelor, inclusiv prelucrarea şi conservarea cărnii. Valoarea totală a proiectului este de peste 3 milioane de euro. Suma nerambursabilă acordată prin PNDR 2020 este de 1,98 milioane de euro” – se arată în comunicatul transmis de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Implementarea proiectului a însemnat inclusiv deschiderea, în martie 2021, a unui punct de sacrificare la nivelul fermei, respectiv un abator de mici dimensiuni unde se pot sacrifica 2 bovine pe zi pentru tăierile de urgenţă sau pentru producţia proprie. Cu o suprafaţă de 100 mp, abatorul cuprinde zonă pentru depozitarea frigorifică a semicarcaselor, zonă de tranşare şi de prelucrarea a organelor, zonă de livrare, dar şi vestiare pentru lucrători.

Pregătirea pentru solicitarea finanţării a început în anul 2015. Astfel, Androangus a achiziţionat teren pentru amplasarea investiţiei, primele 29 de animale şi a arendat aproape 10 hectare de fâneaţă pentru a ţine animalele în stabulaţie liberă. Tot în această perioadă, viitoarea beneficiară PNDR 2020 a urmat cursuri de pregătire în domeniul agricol.

Destinația fondurilor

Investiţiile realizate pe bani europeni au vizat construirea de adăposturi pentru animale,  un sediu administrativ,  fânar, silozuri, o unitate de procesare, platforme pentru dejecţii, platforme pietonale, producerea de energie din surse regenerabile, împrejmuire şi branşamente pentru utilităţi.

„Proiectul de investiţii a avut ca obiectiv desfăşurarea activităţii în condiţii optime. Astfel, s-a realizat un flux continuu şi eficient între producţia din cadrul fermei – adică animale achiziţionate şi ţinute la îngrăşat 6-8 luni şi animale fătate şi ţinute la îngrăşat, gestionarea dejecţiilor rezultate din adăposturi şi abatorizarea producţiei din cadrul fermei”, arată AFIR.

În prezent, ferma are 460 de bovine, efectivul de animale fiind format din matcă, tineret, masculi şi femele de îngrăşat şi reproducţie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
CAUZA OFICIALĂ a morții lui Silviu Prigoană. Autopsia s-ar fi terminat, care este verdictul medicilor...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat...
Cât câştigă pe lună un dezvoltator de software. Toate companiile din România au raportat creşteri...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
Medicii legiști au dezvăluit cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce scrie în raportul medico legal
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
🔧SECRETUL MECANICULUI🔧Pe ce parte montezi cele mai bune anvelope?
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Marele actor pe care România l-a pierdut. A fost unul dintre cei mai talentați actori...
Adriana Bahmuțeanu apel disperat! Nu este lăsată să își vadă copiii
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
EXCLUSIV Ce au descoperit legistii la autopsia lui Silviu Prigoană. De ce a murit, de...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
EXCLUSIV! Saveta Bogdan, reacție emoționantă după moartea lui Silviu Prigoană: „Îmi plăcea de el, îi...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Paradoxal, stresul financiar ne face să cheltuim și mai mult de Crăciun